Založ si blog

Euroval a tí druhí

V súčasnosti na našej politickej scéne prebiehajú neskutočné hádky, intrigy a presviedčanie na tému euroval. Všetko sa to začalo pomerne nedávno, keď Slováci odmietli požičať Grécku.To bolo pred rokom.

V súčasnosti je len malá šanca, že by Grécko svoj dlh, ktorý sa šplhá do astronomických výšok, bolo schopné splatiť. Odmietavý postoj poslancov NR SR minulý rok bol reakciou na fakt, že Gréci majú niesť zodpovednosť sami za seba a po rokoch míňania by si mali uvedomiť dôsledky života na dlh. 800 miliónov eur nie je vôbec malá suma. Samozrejme v porovnaní so sumami, ktoré poskytli vyspelé krajiny je to iba kvapka vo finančnom mori, ale dali sme najavo svoj postoj k danej veci. Dnes je situácia takmer identická. Grécku opäť hrozí krach, no poslanci väčšiny eurozóny masívne zdvíhajú oba ruky za ďalšie pumpovanie peňazí do už aj tak potápajúcej sa gréckej lode, ktorá onedlho klesne ku dnu. Treba si položiť otázku, čo ich k tomu vedie. Masívna kampaň zo strany Európskych predstaviteľov, ktorí každého presviedčajú o jedinej možnej ceste z dna.

Toto však nie je riešenie. Gréci by mali konečne pochopiť, že život na dlh sa nevypláca a mali by to pocítiť na vlastnej koži a nie iba oddialiť to, čo príde. Zbytočné liatie peňazí do čiernej diery menom grécka ekonomika by nemalo pokračovať.

V médiach je prezentované, že všetci okrem pár euroskeptikov a spiatočníkov sú za. To ale nie je reálna skutočnosť. Za euroval sú predovšetkým politické špičky. Občania v žiadnom prípade nie sú za. Je preto zarážajúce s akou ľahkosťou niektoré vládne strany zmenili (dali sa presvedčiť) svoj postoj. Vraj je to nevyhnutné, iné riešenie neexistuje, bude to lacnejšie.

Slová Richarda Sulíka či SNS nie sú len populizmy. Snaha, aby naši občania nemuseli prispievať niekomu, kto vedome klame o svojej ekonomike a dlhoch je prejavom odvahy, ktorú má v eurozóne len málokto. Celkové hlasovanie o pôžičke by sme mali odmietnuť. Nie preto, že nás prezentujú ako rebelskú krajinu, ale preto, že celkové pôžičky Grécku sú skôr politická a nie ekonomická otázka. Bankrot Grécka a následné vystúpenie tejto krajiny by poškodilo najmä tých, ktorí sa snažili zbohatnúť z nezodpovednej politiky, teda banky a nie radových občanov.

V tejto dobe eurovalu nám však únia chce predostrieť ešte jeden návrh a to vytvorenie spoločného ministerstva financií v celej eurozóne. Tento návrh Tricheta sa ale nestretol s veľkým pochopením. Je to samozrejmé, pretože strata suverenity alebo jej narušenie v takej dôležitej otázke nie je namieste. Integrácia európskych štátov je síce dobrý projekt, ale všetko má svoje hranice a vytvorenie Spojených štátov európskych si želá minimum ľudí.

Frank ostane modrý

22.09.2014

Prebieha 85. minúta a Chelsea Londýn vyhráva nad rivalom z Manchestru 1:0. Tesný náskok si hostia držia a zdá sa, že londýnsky stroj sa nezastaví ani v piatom zápase. Na scénu ale prichádza Frank Lampard, dlhoročná opora klubu zo západného Londýna. Ani nie po 10. minútach sa dostáva po rýchlej akcií k strele a skóruje. No ako jediný z domácich sa neteší. Lampard je [...]

Artmedia Petržalka končí

16.10.2012

Nostalgia, zmiešané pocity či krivda. Takéto nálady mi vírili hlavou. Nie je tomu tak dávno, čo futbalový klub z pravého brehu Dunaja bojoval o popredné umiestnenia na celoštátnej i európskej scéne. V súčasnosti všetko, čo ešte má nejaký súvis s Artmediou, nemilosrdne ničia ťažké mechanizmy. Demolácia štadióna priniesla mestu viac škody ako úžitku. Zámer ničiť [...]

11. september – pravda a klam

11.09.2012

Možno sa to bude zdať už otrepané, no téma pádu World Trade Center stále zaujíma ľudí. A taktiež ich rozdeľuje. Všetci vieme, aké pekné rozprávky nám tu už rok čo rok podsúvajú mainstreamové médiá hlávného prúdu. Ich hlavným cieľom je zastrieť skutočnú pravdu. Jednak naoko prijateľnou správou 9/11 Commision, ktorá na 567 stranách opisuje udalosti a [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 61330x
Priemerná čítanosť článkov: 2667x

Autor blogu

Kategórie