Založ si blog

Aký bol rok 2011?

Aké boli najdôležitejšie udalosti tohto roka. Podľa mňa ich bolo niekoľko.

 

  1. Vladimír Putin a jeho one – man show už prestala baviť obyčajných Rusov. Zjavné volebné podvody, strata ústavnej väčšiny a menej ako 50 percent hlasov možno považovať za neúspech. Strana síce nebude vládnuť v koalícii s nejakou inou stranou, no pri presadzovaní ústavných zákonov bude potrebovať hlasy svojich súperov. Premiér Putin sa takmer s istotou stane prezidentom. Túto výmenu priznal aj Medvedev. Mocenská chuť Putina, zdá sa, nemá hraníc. Napriek demonštráciam sa Putin zatiaľ drží. Neschopnosť opozície spojiť sa spôsobuje, že  Putin doteraz ťahá za všetky nitky. Komunisti, Spravodlivé Rusko a Liberálnodemokratická strana Ruska nemajú presvedčivých lídrov, ktorí by oslovili masy obyčajných Rusov. Putin je stále v očiach mnohých vnímaný ako záchranca a muž pevnej ruky. Uvidíme koľko mu to vydrží. Putin bude určite strácať na popularite. Je otázne či to Rusov neprestane baviť a slobodné a demokratické voľby sa raz nestanú v najväčšom štáte sveta realitou.
  2. Arabská jar bola najneočakávanejšou udalosťou roka 2011. Od Tuniska cez Egypt, krvavú Líbyu po protesty v Jemene, Sýrii, Bajhrajne a ďaľších islamských štátoch severnej Afriky a Blízkeho východu. Pády dlhoročných hláv štátov v severnej Afrike či streľby do nespokojných obyvateľov sa dostávali pravidelne na obrazovky významných televíznych staníc či titulkov svetových denníkov. Konflikty a zvrhnutia prezidentov a následná destabilizácia regiónu môže byť o malý moment skutočnosťou. Islamisti, ktorí sa po slobodných voľbách výrazne presadili, vystrašili mnoho západných politikov. Treba len dúfať, že radikáli nezneužijú všeobecnú eufóriu z víťazstva a z jari sa nestane jeseň.
  3. Dlhová a ekonomická kríza potopila vlády v  Európskej únii, čoho následkom bol aj pád tej slovenskej. Sulík odmietol pôžičku a Euroval. Následkom toho sa Radičová chystala vložiť všetko na jednu kartu, no čierny peter ostal, dnes už expremiérke. Neschopnosť koaličného zlepenca, či sa to niekomu páči alebo nie, bola zjavná. Hádky a dezinformácie z tej či onej strany sa už nedali počúvať. Priveľa kohútov na jednom smetisku spôsobilo, že bojové pole na Slovensku bolo preplnené. A výsledok? Predčasné voľby. Voliči pravice sú znechutení z hádok a Smer z toho bude pi lámaní chleba v marci ťažiť.
  4. Odchod amerických vojsk z okupovaného Iraku bola dlho očakávaná vec. Obyvateľom však USA veľa neponúkli. Smrť Hussana, zbombardovaná krajina, nikdy nenájdené zbrane hromadného ničenia a teroristické útoky sú dnes bežnou súčasťou života tejto púštnej krajiny a občianska vojna medzi sunitmi a šítmi nie je vylúčená.
  5. Hokejové nebo zaplakalo nad smrťou hviezdy zvučného mena. Paľo Demitra a je odchod zaskočili nielen mňa, ale i celý hokejový svet. Kto by tušil, že hokejový mág odíde takto skoro.
  6. Marián Kolár a jeho LOZ si vyslúžili pozornosť celého Slovenska potom čo vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Následne vláda vyhlásila núdzový stav, no lekári náhle ochoreli. Memorandum lekárov napokon bolo splnené a vláda, neschopná protireakcie, musela ustúpiť štrajkujúcim, zvýšiť platy a zastaviť transformáciu nemocníc(s pomocou Smeru). Škoda len, že bojisko sa premiestnilo zo zeleného stola do nemocníc na úkor pacientov.
  7. Breivik. Nórsky extrémista zabil 77 ľudí v centre Osla a na ostrove Utoya. Tým odsúdil politiku multikulturalizmu v Európe. Proces s vrahom sledoval celý svet, no Breivik pôjde namiesto väzenia na psychyatriu.

Frank ostane modrý

22.09.2014

Prebieha 85. minúta a Chelsea Londýn vyhráva nad rivalom z Manchestru 1:0. Tesný náskok si hostia držia a zdá sa, že londýnsky stroj sa nezastaví ani v piatom zápase. Na scénu ale prichádza Frank Lampard, dlhoročná opora klubu zo západného Londýna. Ani nie po 10. minútach sa dostáva po rýchlej akcií k strele a skóruje. No ako jediný z domácich sa neteší. Lampard je [...]

Artmedia Petržalka končí

16.10.2012

Nostalgia, zmiešané pocity či krivda. Takéto nálady mi vírili hlavou. Nie je tomu tak dávno, čo futbalový klub z pravého brehu Dunaja bojoval o popredné umiestnenia na celoštátnej i európskej scéne. V súčasnosti všetko, čo ešte má nejaký súvis s Artmediou, nemilosrdne ničia ťažké mechanizmy. Demolácia štadióna priniesla mestu viac škody ako úžitku. Zámer ničiť [...]

11. september – pravda a klam

11.09.2012

Možno sa to bude zdať už otrepané, no téma pádu World Trade Center stále zaujíma ľudí. A taktiež ich rozdeľuje. Všetci vieme, aké pekné rozprávky nám tu už rok čo rok podsúvajú mainstreamové médiá hlávného prúdu. Ich hlavným cieľom je zastrieť skutočnú pravdu. Jednak naoko prijateľnou správou 9/11 Commision, ktorá na 567 stranách opisuje udalosti a [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 61462x
Priemerná čítanosť článkov: 2672x

Autor blogu

Kategórie