Založ si blog

Gorila – dokument, ktorý ukázal pravdu

Čo je to gorila? Okrem toho, že patrí k zvieratám sme o nej veľa nevedeli. Až prednedávnom sa objavili informácie, ktoré by mohli politikov zdiskreditovať. Iste, poviete si,že toho politici majú za ušami aj tak dosť. Slováci si o politikoch myslia svoje. Realita je ale ešte omnoho horšia.

Nemožno sa čudovať, že voliči strácajú chuť voliť. Starší pôjdu, ale väčšina ľudí je znechutená. Spis, ktorý označil policajný prezident za pravdivý, obsahuje veci, z ktorých môže byť slušnému človeku na vracanie. Všeobecne sa hovorilo ako pravica šetrí a ľavica kradne. V spise, bez ohľadu na to, sú zachytené informácie, že finančná skupina Penta si mala ovplyvňovať poslancov naprieč politickým spektrom. SDKÚ, KDH, SMER, SMK, SNS dávajú od kauzy ruky preč. Je zarážajúce, že na tomto sa dokážali zhodnúť všetci. Prijímať úplatky, to áno, ale riešiť pálčivé problémy na Slovensku, zhoršovanie kvality života, cesty, nezamestnanosť. Zabudnime. Občan sa stal potrebným iba nato, aby vhodil do urny správne zakrúžkovaný lístok. A potom? Čert ho ber. Hlavne sa nestaraj do nás, politikov.

Občania si už na túto hru zvykli. Dalo by sa povedať, že sa s nou naučili žiť. Je tragické, že na Slovensku, kde priemerná mzdu nedosahuje ani 800 eur(a väčšina zamestnancov ju aj tak nedosahuje), sa strany pravice prezentovali ako záchrancovia. A po voľbách zdvihli dane a poklonkovali sa Orbánovi. Predstava, že namiesto uťahovania opaskov občanov by politici mali prestať kradnúť, sa im zrejme nepozdáva. Ako každá vláda, ani táto nie je bez viny. Možno je Radičová čistá, no kto ťahá za nitky, to sa zrejme nedozvieme.

Iniciatíva Toma Nicholsona však otvorila Pandorinu skrinku, o ktorej politici nechceli ani počuť. Zjavné úsilie niektorých politikov presvedčiť občanov, že spis je podvrh sa zrejme nepodarí. Ľudia by to už raz mali spočítať politikom. Je veľmi prevdepodobné, že mnoho ľudí nepríde z trucu voliť. Tu nejde o žiadne menšie či väčšie zlo ako za Mečiara, kedy stálo Slovensko pod Damoklovým mečov. Dnes už majú ľudia dosť rečí a nezmyselných kecov. Slovensko je v Európskej únii, eurozóne, schengene. Ľudia stratili aj posledný záujem o dianie v politike. Ten  zvyšok, ktorý naivne verí, že sa niečo zmení, ešte chodí voliť.

Nechápem prečo nemôže byť na Slovensku iná politická kultúra. Pozrime sa na našich západných susedov. Keď príde nová vláda, neruší hneď všetko. Nie je to automaticky zlé. Rakúšania i západné krajiny sa vedeli dohodnúť v zásadných otázkach naprieč politickým spektrom a preto majú lepšie zákony. Je to škoda. Darmo sa budú šťažovať politici. Keď nezmenia svoj prístup k podpore najmä malých a stredných podnikateľov, ktorí sú obrovským prínosom pre krajinu, a zlý školský systém, ktorý neodráža realitu, tak môžu iba lamentovať prečo sme ďaleko od najlepších. Vždy, keď je vôľa, tak to ide. Bez hádok. Politici by mali pochopiť, že občan nie je ich sluha, ale oni by mali slúžiť iným.

Vyvodenie dôsledkov, najmä po takom škandále by malo byť samozrejmosťou. Odvolanie Bubeníkovej bol iba cirkus a väčšina politikov sa tvári, že je všetko vybavené. Toto hovorí o skutočnej politickej kultúre. Napriek tomu však kauza priniesla aspoň trochu svetla do prehnitej politiky. Možno sa do siete chytia aj veľké ryby. Všetko ukáže až čas.

Frank ostane modrý

22.09.2014

Prebieha 85. minúta a Chelsea Londýn vyhráva nad rivalom z Manchestru 1:0. Tesný náskok si hostia držia a zdá sa, že londýnsky stroj sa nezastaví ani v piatom zápase. Na scénu ale prichádza Frank Lampard, dlhoročná opora klubu zo západného Londýna. Ani nie po 10. minútach sa dostáva po rýchlej akcií k strele a skóruje. No ako jediný z domácich sa neteší. Lampard je [...]

Artmedia Petržalka končí

16.10.2012

Nostalgia, zmiešané pocity či krivda. Takéto nálady mi vírili hlavou. Nie je tomu tak dávno, čo futbalový klub z pravého brehu Dunaja bojoval o popredné umiestnenia na celoštátnej i európskej scéne. V súčasnosti všetko, čo ešte má nejaký súvis s Artmediou, nemilosrdne ničia ťažké mechanizmy. Demolácia štadióna priniesla mestu viac škody ako úžitku. Zámer ničiť [...]

11. september – pravda a klam

11.09.2012

Možno sa to bude zdať už otrepané, no téma pádu World Trade Center stále zaujíma ľudí. A taktiež ich rozdeľuje. Všetci vieme, aké pekné rozprávky nám tu už rok čo rok podsúvajú mainstreamové médiá hlávného prúdu. Ich hlavným cieľom je zastrieť skutočnú pravdu. Jednak naoko prijateľnou správou 9/11 Commision, ktorá na 567 stranách opisuje udalosti a [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 61440x
Priemerná čítanosť článkov: 2671x

Autor blogu

Kategórie