Založ si blog

Poďme za Gorilou

Minulý piatok sa v Bratislave konal protest proti kauze Gorila. Hoci sa sprievod nezaobišiel bez incidentov, celkovo počet účastníkov prekvapil celé Slovensko. Nikto nečakal, že kauza, jedna z mnohých, výraznejšie zarezonuje v spoločnosti. U nás sa zvyčajne venujú korupčným kauzám pár dní, a keď horúci zemiak vychladne, už sa stane pre médiá nezaujímavý a postupne zapadne pod nánosmi prachu.

Zdá sa, že ľudia si skutočne uvedomili, že odporom proti korupcii formou protestu môžu zobudiť obyvateľov Slovenska. Napriek znižovaniu počtu účastníkov médiami sa protest podaril. Obyvatelia sa po dlhšom čase začali opäť pozerať smerom k politikom. Pohár trpezlivosti pretiekol. Je naivné si myslieť, že všetci vinníci kauzy odídu, ale odkaz, ktorí poslali radoví občania politikom je jasný. Dalo by sa to zhrnúť do jednej vety. Prestaňte kradnúť a odíďte z politiky. Netvrdím, že sa jedným protestom všetko zmení. Vyjadrenie nesúhlasu nám dá aspoň pocit, že je nás počuť.

V minulosti sa častokrát ľudia z politikov pohoršili, no nechali si to pre seba. Iniciatíva, ktorá pochádza zdola, je konečne hlas bežného obyvateľa, ktorý sa nepozerá naľavo či napravo. Demonštrácie sa zúčastnilo mnoho vekových skupín, počnúc študentami, mladými ľuďmi, strednou generáciou a končiac seniormi. Takýto protest Bratislava nezažila hádam od Mečiara. Našťastie tentoraz to až na pár výnimiek neboli bijúci sa chuligáni, ale slušní ľudia, ktorí pokojne vyjadrili svoju frustráciu nad neschopnými politickými špičkami.

Snaha ignorovať protest, či dokonca podávať trestné oznámenie nie je namieste. Trestné oznámenia, a tých by boli hromady, by mali dávať skôr ľudia na politikov. Nasľubovali nám tu Švajčiarsko, sociálne istoty a tisíce pracovných miest. Realita je však na míle vzdialená od snov politikov, ktorým ide častom iba o zárobok a hádky medzi sebou.

Avizované sú aj ďalšie prostesty v rôznych častiach Slovenska. Príďme aj my a zapojme sa. Podporme iniciatívu normálnych ľudí a zúčastnime sa na niektorom z protestov. Snaha, i keď ju budú politici očierňovať a odsúvať bokom, je najlepším znakom demokratickej spoločnosti. Nemusíme mať megafóny či transparenty. Stačí keď sa zúčastníme. Ako vidíme, Gorila 1 mala úspech. Na kapitolu číslo 2 má len v Bratislave prísť takmer 12 tisíc ľudí. Zatiaľ. A to ešte určite nie je konečné číslo.

Slovensko nespi. Pridaj sa a podpor vec, ktorá je dobrá. Žiadni skorumpovaní politici, chuligáni, iba slušní ľudia sa môžu spojiť a inteligentne vyjadriť svoj nesúhlas. Možno sa nič nezmení, no na politikov zrejme treba ísť pozlotky. Dobrému slovu nerozumejú, zlému skôr. Bude zaujímavé sledovať, či ich kauza nespojí a neoznačia protesty za irelevantné. Ak sa vyvinie náležitý tlak, mohol by niekto padnúť. A o to na práve ide. No nielen padnúť. Ak by spravodlivosť mala oči, Malchárek, Bubeníková, Haščák a spol by mali ísť do Leopoldova. Ako je to na Slovensku už zaužívané, zdá sa, že im to prejde. K prelomu dôjde iba vtedy, ak pôjde niekto sedieť. Zatiaľ sa však tí, čo si nakradli milióny, obyčajným Slovákom iba smejú do ksichtu. Politikom sa zatiaľ kradnúť oplatí. Pýtam sa dokedy?

 

 

Frank ostane modrý

22.09.2014

Prebieha 85. minúta a Chelsea Londýn vyhráva nad rivalom z Manchestru 1:0. Tesný náskok si hostia držia a zdá sa, že londýnsky stroj sa nezastaví ani v piatom zápase. Na scénu ale prichádza Frank Lampard, dlhoročná opora klubu zo západného Londýna. Ani nie po 10. minútach sa dostáva po rýchlej akcií k strele a skóruje. No ako jediný z domácich sa neteší. Lampard je [...]

Artmedia Petržalka končí

16.10.2012

Nostalgia, zmiešané pocity či krivda. Takéto nálady mi vírili hlavou. Nie je tomu tak dávno, čo futbalový klub z pravého brehu Dunaja bojoval o popredné umiestnenia na celoštátnej i európskej scéne. V súčasnosti všetko, čo ešte má nejaký súvis s Artmediou, nemilosrdne ničia ťažké mechanizmy. Demolácia štadióna priniesla mestu viac škody ako úžitku. Zámer ničiť [...]

11. september – pravda a klam

11.09.2012

Možno sa to bude zdať už otrepané, no téma pádu World Trade Center stále zaujíma ľudí. A taktiež ich rozdeľuje. Všetci vieme, aké pekné rozprávky nám tu už rok čo rok podsúvajú mainstreamové médiá hlávného prúdu. Ich hlavným cieľom je zastrieť skutočnú pravdu. Jednak naoko prijateľnou správou 9/11 Commision, ktorá na 567 stranách opisuje udalosti a [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 61445x
Priemerná čítanosť článkov: 2672x

Autor blogu

Kategórie