Založ si blog

Cirkev a jej úloha v spoločnosti

Pár dní dozadu sa zástupcovia Cirkvi, resp. predseda Konferencie biskupov Slovenska, Stanislav Zvolenský stretol so zástupcami všetkých relevantných politických subjektov, ktoré majú šancu sa dostať do parlamentu a ovplyvňovať zákony v SR. Hlavné médiá o tom priniesli len negatívne správy. Akoby Cirkev nemala čo povedať do života na Slovensku.

Počiatky kresťanstva siahajú na Slovensku až do roku 863, kedy na naše územie prišli vierozvestci Konštantín a Metod. Náboženstvo má u nás dlhú tradíciu. Niektorí ľudia to zrejme nemôžu zniesť a silou mocou chcú nasledovať západ ako cvičené opice. V štátoch ako Francúzsko či Anglicko hrá cirkev omnoho menšiu úlohu v spoločnosti. O to viac bijúce do očí je, že hlavne tí, ktorí by mali podporovať alebo aspoň nezosmiešňovať úlohu Cirkvi v dnešnej vyspelej spoločnosti, sa k nej stavajú s odporom.

Ako je to u nás zvykom, vo voľbách si zvolíme svojich favoritov, ktorí nás budú reprezentovať. Nechápem prečo sa médiá obúvajú do Katolíckej cirkvi. Pravdepodobne im vadí, že pravica a ľavica majú aj naďalej záujem o spoluprácu s Cirkvou. Rozumný človek si položí otázku, prečo média vedome zavádzajú? Odpoveď nebude až tak zložitá. Už niekoľko desaťročí a na Slovensku rokov, môžeme vidieť trend narastajúcej sekularizácie spoločnosti. Ako je to možné? Prečo sa média o probléme, ktorý sa čoraz častejšie objavuje u nás, takmer vôbec nezmieňujú?

V roku 1993 vznikla naša republika a postupom času sa počet veriacich postupne znižuje. Už dnes môžme pozorovať sekularizáciu na štátnych školách. Hodiny náboženstva nie sú povinné, ale sú zaradené ako dobrovoľné, často po vyučovaní. V ústave je garantovaná sloboda náboženstva, slobody slova a prejavu, no Slovensko by si malo chrániť svoje tradície a zvyky.

Po páde komunizmu sem prišiel bezbrehý kapitalizmus a sním spojený materializmus. Cirkev kritizujúca tento jav, ktorý tu máme je osočovaná a stavaná do úzadia. Mnohí významní ľudia a masmédiá sú zamerané ku kresťanstvu negatívne, ba až nepriateľsky. Denníky Sme, Pravda či TV JOJ a Markíza svojimi protináboženskými reportážami a článkami ovplyvňujú názory mnohých ľudí.

Na koniec by som dodal ešte jeden malý postreh. Náboženstvá v iných častiach sveta, akými sú napríklad islam, budhizmus alebo hinduizmus výrazne zasahajú celú spoločnosť. V Európe, Severnej Amerike sa však kresťanstvo stáva akoby príťažou. Neviem či sa národy hanbia za svoje kresťanské korene, no ak aj, nemali by degradovať úlohu Cirkvi. Či si to niekomu páči alebo nie, kresťanstvo tvorilo dejiny Európy a má nenahraditeľný význam, ako žiadne iné vierovyznanie v tejto časti sveta. To by si mali uvedomiť novinári, ktorí ho odsúvajú pod zámienkou rovnosti s inými na vedľajšiu koľaj.

Frank ostane modrý

22.09.2014

Prebieha 85. minúta a Chelsea Londýn vyhráva nad rivalom z Manchestru 1:0. Tesný náskok si hostia držia a zdá sa, že londýnsky stroj sa nezastaví ani v piatom zápase. Na scénu ale prichádza Frank Lampard, dlhoročná opora klubu zo západného Londýna. Ani nie po 10. minútach sa dostáva po rýchlej akcií k strele a skóruje. No ako jediný z domácich sa neteší. Lampard je [...]

Artmedia Petržalka končí

16.10.2012

Nostalgia, zmiešané pocity či krivda. Takéto nálady mi vírili hlavou. Nie je tomu tak dávno, čo futbalový klub z pravého brehu Dunaja bojoval o popredné umiestnenia na celoštátnej i európskej scéne. V súčasnosti všetko, čo ešte má nejaký súvis s Artmediou, nemilosrdne ničia ťažké mechanizmy. Demolácia štadióna priniesla mestu viac škody ako úžitku. Zámer ničiť [...]

11. september – pravda a klam

11.09.2012

Možno sa to bude zdať už otrepané, no téma pádu World Trade Center stále zaujíma ľudí. A taktiež ich rozdeľuje. Všetci vieme, aké pekné rozprávky nám tu už rok čo rok podsúvajú mainstreamové médiá hlávného prúdu. Ich hlavným cieľom je zastrieť skutočnú pravdu. Jednak naoko prijateľnou správou 9/11 Commision, ktorá na 567 stranách opisuje udalosti a [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 61437x
Priemerná čítanosť článkov: 2671x

Autor blogu

Kategórie