Založ si blog

Voľby či kabaret alebo ako si vybrať čierneho Petra

Už viac ako týždeň nám beží deň čo deň pred očami politická reklama. Avšak niektoré nezákonné reklamy strany 99 percent, ktorá začala svoju kampaň v poriadnom predstihu, sú v obehu oveľa dlhšie. Bez ohľadu na pravicu a ľavicu si dovolím povedať, že stav na našej politicky prehnitej scéne je katastrofálny a miestami pripomína lacný dedinský folklór.

Starí politickí hlavúni sa zubami-nechtami držia svojho teplého miesta v parlamente. Zdá sa, že si zvykli. Až príliš. Stačí si dať na stoličku iba nápis rezervácia a  čakať, alebo skôr dúfať, že sa občania (ne)preberú a pošlú vyslúžilých pánov na politický dôchodok. Mená ako Pavol Hrušovský, Ján Slota, Mikuláš Dzurinda, Róbert Fico či Béla Bugár už prekročili dátum spotreby. A otázka znie, čo sa robí s tovarom po záruke? Odpoveď vedia aj samotní politici. Stiahnutie z obehu. Ale asi je to u nás zvykom, resp. národným športom. Byť zvolený, nakradnúť si, alebo sa mýlim? Veď Slovensko je najčistejšia krajina. Bez korupcie. Nevidíme ju nikde. Však to sú len výmysly. U nás predsa nikto nekradne. Alebo je to predsa inak?

Problém  korupcie je v jej výhodnosti. Treba začať od seba. S istými skrytými časťami sa stretávame v štátnej správe, bežnom živote, podnikaní. Ale najviac v parlamente. Najväčší problém je v neúčinnosti zákona alebo jeho neschopnosti aplikácie na vysokopostavené chobotnice, sasanky, gorily či inú háveď.

Je pravidlom, že keď niekto ponúkne úplatok ťažko pracujúcemu úradníkovi, ten s veľkou pravdepodobnosťou ponúknutú sumu prijme. Vyhliadka s minimom nádeje na lepší a dôstojnejší život priam zvádza k takýmto krokom. Samozrejme sú aj výnimky. Zákon schválnosti je ten, že kto niečo nahlási, alebo sa stará do vecí, ktorých nemá, dopadne mnohokrát oveľa horšie ako radový zamestnanec. Príliš sa angažovať nie je na Slovensku in.

Ako je možné, že človek, a teraz, dajme tomu bohatý, je ochotný korumpovať? Farmaceutické spoločnosti, veľké stavebné firmy lobujú a lobujú a vyhrávajú. Kauzy Gorila nie sú prekvapením. Vedelo sa, že sa kradne. Spôsob akým sa to robí, ale zaskočil aj mňa. Slovenský občan je pre politikov iba druhotná vec, samozrejme okrem volieb. Sľúbia nám Švajčiarsko, sociálne istoty a modré z neba, no fakt je ten, že dnes máme 13 percentnú nezamestnanosť, školstvo, ktoré je založené na kvantite a nie kvalite. Vysoké školy a gymnázia sú pomaly za každým rohom. Nemám v úmysle spochybňovať univerzity alebo vysoké školy, no praktické remeslá a iné profesie nám upadajú. Máme tu automobilky, no nie je preň dostatok  pracovnej sily.

Na rozdiel od technických a IT zameraní tu pretrváva obľúbenosť najmä humanitných vied, a to vo veľkom rozsahu. Všetko by bolo v najlepšom poriadku, ale …

 

Za problém považujem nedostatočné prepojenie absolventov s trhom práce. Kto zamestná filozofov, právnikov, sociológov dnes, keď ich už máme dosť. A je paradox, že firmy berú aj tak iba ľudí s praxou, ktorú v drvivej väčšine čerství absolventi nemajú. A tak zostáva Úrad práce.

 

Toto sú základné otázky, ktoré treba riešiť. Tu nepomôžu istoty. Treba vyčistiť chliev celý. Aj keď sú v parlamente osoby, ktorým záleží na chode tejto krajiny, sú v menšine. Voľby sú testom občanov politikov. Bežný človek si položí otázku, čo mu tento alebo onen poslanec ukázal. Faktom je, že napriek tomu, že v NR SR pôsobí 150 ľudí, čo nie je málo, väčšina z nich, našich volených zástupcov, je pasívna. Ľudia o nich ani nevedia kto a čo sú.

So situácie v našej krajine som znechutený. Základnú požiadavku, priniesť novú politickú kultúru, strany odignorovali. Niekto mohol byť sklamaný, no tak to u nás chodí.  Politici by si mali prestať skákať po hlave a po voľbách rušiť a meniť svoje zákony ako spodné prádlo. Ak ide o dôležité rozhodnutia, ktoré sú prospešné pre Slovensko(nie Euroval a iné valy) ako sú podpora cestovného ruchu či infraštruktúry alebo školstva, je šokujúce, že si na to kohúti nenašli čas za 22 rokov, čo sú pri koryte.

 

Rok 2012 sa ešte ani zďaleka nekončí. To pravé orechové príde po voľbách. Kto s kým, za čo a ako si rozdeliť šachovnicu. Bol by som rád, keby politici niečo zmysluplného spravili pre občanov. A hoci nech majú v parlamente aj cirkusový stan, dôležité sú výsledky. Nikto sa nepýta či chceli schváliť ten či ten zákon. Dôležité sú skutky, nie slová. Tých majú politici plnú tatrovku. Keby mali aj také pilné ruky…

Frank ostane modrý

22.09.2014

Prebieha 85. minúta a Chelsea Londýn vyhráva nad rivalom z Manchestru 1:0. Tesný náskok si hostia držia a zdá sa, že londýnsky stroj sa nezastaví ani v piatom zápase. Na scénu ale prichádza Frank Lampard, dlhoročná opora klubu zo západného Londýna. Ani nie po 10. minútach sa dostáva po rýchlej akcií k strele a skóruje. No ako jediný z domácich sa neteší. Lampard je [...]

Artmedia Petržalka končí

16.10.2012

Nostalgia, zmiešané pocity či krivda. Takéto nálady mi vírili hlavou. Nie je tomu tak dávno, čo futbalový klub z pravého brehu Dunaja bojoval o popredné umiestnenia na celoštátnej i európskej scéne. V súčasnosti všetko, čo ešte má nejaký súvis s Artmediou, nemilosrdne ničia ťažké mechanizmy. Demolácia štadióna priniesla mestu viac škody ako úžitku. Zámer ničiť [...]

11. september – pravda a klam

11.09.2012

Možno sa to bude zdať už otrepané, no téma pádu World Trade Center stále zaujíma ľudí. A taktiež ich rozdeľuje. Všetci vieme, aké pekné rozprávky nám tu už rok čo rok podsúvajú mainstreamové médiá hlávného prúdu. Ich hlavným cieľom je zastrieť skutočnú pravdu. Jednak naoko prijateľnou správou 9/11 Commision, ktorá na 567 stranách opisuje udalosti a [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 61329x
Priemerná čítanosť článkov: 2666x

Autor blogu

Kategórie