Založ si blog

Voľby Smer, Matovič a ostatní

Tak a už to máme za sebou. Voľby sa skončili a potvrdilo sa to, čo sa už dlhšie avizovalo. Smer ako najsilnejšia strana jednoznačne vyhral voľby. Dnes dokonca aj pravicové médiá priznali, že Smer drvivo vyhral. Po parlamentných voľbách v roku 2010 novinári jasali. K moci sa dostali pravicové strany. Netrvalo však dlho a ich spoločné vládnutie sa rozpadlo ako domček z karát. Nebolo to pre euroval. Dzurinda ešte pre voľbami znovu spriadal plány na spoločný blok pravicových strán a už mu nevadil postoj SaS. Vláda Mostu, SaS, SDKU a KDH sa skončila pre neschopnosť dohodnúť sa. Pravica dostala šancu, no trestuhodne ju zahodila.

Bol som voliť. Rozmýšľal som koho. Dal som hlas Matovičovi. Nie som pravica ani ľavica. Snažím sa pozerať na politiku a potom si vytvorím svoj vlastný názor. Matovič, napriek tomu, že bude v opozícii, si dokázal presadiť svoj vlastný názor a na rozdiel od marketingovej a možno nelegálne založenej strany 99 percent už niečo dokázal. Už po druhýkrát sa prekrúžkoval zo 150. miesta. Dnes až úplne na prvé.

 

Poďme ale ku strane Smer. Napriek tomu, že mala škandály v minulosti, tie posledné ju obišli. Gorily a sasanky si našli obete u druhých strán. Nechcem tu teraz hovoriť ako by voľby dopadli keby….

Podstatné je, že tak ako v roku 2010 ľudia chceli zmenu a privítali celkové víťazstvo skupinky pravicových strán, teraz je situácia podobná, ale navrch má ľavica. A to výrazne. Uvidíme, čo tento fenomé prinesie. Veľa sa hovorí o snahe Smeru o ústavnú väčšinu, no je to nezmysel. Akú lepšiu šancu majú na vládu v SR ak nie teraz. Faktom je, že Smer vyťažil maximum.

 

K zaujímavým ale teraz už ku komickým patria prieskumy volebnej mienky. Obrovské odchýlky, ktoré nie sú odchýlkami v pravom zmysle slova. Sú to chyby. Vidno, že niekto nezvládol alebo zámerne uberal hlasy. Nie je možné sa takto dramaticky mýliť. Markíza sa lúčila s divákmi, že Smer bude musieť hľadať partnera a prvé výsledky boli podľa nej skreslené. Inokedy možno, no v dnešných nie. Voľby 2012 podali skutočný obraz o spoločnosti. Prieskumy, že príde minimum ľudí boli úplne vedľa, ako mnoho iných vecí.

 

A teraz čerešnička na torte. SMK a SNS sa budú môcť vadiť aj každý deň, ale tentokrát mimo budovy parlamentu. KDH dostalo niečo pod 9 percent a vyhlásilo sa za lídra pravice. Toto považujem za absolútne smiešne. Mali by byť radi, že tam vôbec sú a nie sa stavať do pomaly vodcovskej pozície. Ak strana získa 15, 20 percent, tak áno, ale 8? Most sa vyčerpal bojom s extrémistami z SMK. Treba len dúfať, že predlžená ruka Orbána sa nedostane do volieb aj nabudúce.

SDKU najviac poškodilo zotrvanie predsedu strany Dzurindu, nepopulárneho Mikloša a odchod Ivety Radičovej z politiky. Dovolím si povedať, že ak by sa dnes strana nedostala do parlamentu, bol by to jej koniec, podobne ako aj SaS. Obidve mali aj šťastie, že ich skalní neopustili.

A aký je výsledok azda najzaujímavejších volieb za posledných 20 rokov.

  1. Nikto si nemohol byť ničím istý až do konca
  2. Smer získal väčšinu v parlamente. Je to prvýkrát od roku 1990
  3. Nový fenomén Matovič
  4. Absolútny prepad SDKU a možné odstúpenie Dzurindu z postu predsedu
  5. Most porazil SMK.
  6. KDH sa vyhlásilo za víťaza pravice, ktorá voľby prehrala
  7. Rezolútny nesúhlas s politikou pravice za posledný rok a pol
  8. Odchod nacionalistu Slotu do politického dôchodku
  9. Odmietnutie umelo vyfabrikovanej strany 99 percent

 

 

 

Frank ostane modrý

22.09.2014

Prebieha 85. minúta a Chelsea Londýn vyhráva nad rivalom z Manchestru 1:0. Tesný náskok si hostia držia a zdá sa, že londýnsky stroj sa nezastaví ani v piatom zápase. Na scénu ale prichádza Frank Lampard, dlhoročná opora klubu zo západného Londýna. Ani nie po 10. minútach sa dostáva po rýchlej akcií k strele a skóruje. No ako jediný z domácich sa neteší. Lampard je [...]

Artmedia Petržalka končí

16.10.2012

Nostalgia, zmiešané pocity či krivda. Takéto nálady mi vírili hlavou. Nie je tomu tak dávno, čo futbalový klub z pravého brehu Dunaja bojoval o popredné umiestnenia na celoštátnej i európskej scéne. V súčasnosti všetko, čo ešte má nejaký súvis s Artmediou, nemilosrdne ničia ťažké mechanizmy. Demolácia štadióna priniesla mestu viac škody ako úžitku. Zámer ničiť [...]

11. september – pravda a klam

11.09.2012

Možno sa to bude zdať už otrepané, no téma pádu World Trade Center stále zaujíma ľudí. A taktiež ich rozdeľuje. Všetci vieme, aké pekné rozprávky nám tu už rok čo rok podsúvajú mainstreamové médiá hlávného prúdu. Ich hlavným cieľom je zastrieť skutočnú pravdu. Jednak naoko prijateľnou správou 9/11 Commision, ktorá na 567 stranách opisuje udalosti a [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 61474x
Priemerná čítanosť článkov: 2673x

Autor blogu

Kategórie