Založ si blog

Artmedia Petržalka končí

Nostalgia, zmiešané pocity či krivda. Takéto nálady mi vírili hlavou. Nie je tomu tak dávno, čo futbalový klub z pravého brehu Dunaja bojoval o popredné umiestnenia na celoštátnej i európskej scéne. V súčasnosti všetko, čo ešte má nejaký súvis s Artmediou, nemilosrdne ničia ťažké mechanizmy.

Demolácia štadióna priniesla mestu viac škody ako úžitku. Zámer ničiť dobré veci, je, zdá sa, u našich developerov častým javom. Nikoho už neprekvapí ani takmer zaniknutá možnosť konkurencie v hlavnom meste. Inter Bratislava  roky živorí a klub Petržalka 1898, ktorý nie je nástupcom Artmedie, sa tiež pohybuje mimo slovenskú futbalovú špičku.

Najväčšie úspechy slovenského futbalu na klubovej úrovni dosiahla Artmedia. V zahraničí je tradíciou, že klub, ktorý sa adaptuje, úspešne sa vyvíja a dosahuje výsledky, sa nerozpadne. My však žijeme na Slovensku a vieme, ako to tu chodí. Jeden klub, Artmedia, však bol niečím špecifický. Na čele s trénerom Weissom a partiou okolo kapitána Borbélyho dokázali spraviť výsledky ako nikto iný. Weiss dostal toto mužstvo do Ligy majstrov a fanúšikom ukázal, že aj z neznámeho mužstva sa môže stať silný súper. Artmedia ukazovala svoju kvalitu v predkolách, zvládla drámu proti silnému Partizanu Belehrad a nestratila sa ani v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Po úspechu prichádza pád. Toto konštatovanie sa naplnilo. Hoci každoročná účasť v základnej skupine v Európe sa neočakávala, postupný prepad tímu sa pomaly, ale isto stal skutočnosťou. Po odstúpení Kmotríka sa začal odliv peňazí i hráčov. Obidvoje smerovali do Slovana. A tak, dnes si ani človek nemôže pozrieť bratislavské derby.

Likvidácia štadiónu je varovným prstom pre spoločnosť i fanúšikov. Ak chce mať klub tradíciu a šancu na úspech či širokú podporu verejnosti, je základnou podmienkou, aby mal kde hrať. Inak sa čaro domáceho prostredia stráca. Je mi ľúto, že ekonomické tlaky prevážili nad verejným záujmom. Ak by sme sa opýtali obyvateľov Bratislavy, čo si myslia o búraní štadióna, v drvivej väčšine by odpovedali záporne. Politici a bohužiaľ aj majitelia to vidia inými očami. Zisk nie je risk. Daná veta je veľmi výstižná, pretože bytové komplexy zisk isto prinesú. Futbal je ale hra náhod. Nikdy neviete, čo sa stane. Raz je klub hore, raz dole. Ako Artmedia. Problémom je, že príbeh sa končí tragicky. Nikto nezahynul, no štadión a úspešného ducha bratislavského klubu sa developerom podarilo zničiť dokonale.

Frank ostane modrý

22.09.2014

Prebieha 85. minúta a Chelsea Londýn vyhráva nad rivalom z Manchestru 1:0. Tesný náskok si hostia držia a zdá sa, že londýnsky stroj sa nezastaví ani v piatom zápase. Na scénu ale prichádza Frank Lampard, dlhoročná opora klubu zo západného Londýna. Ani nie po 10. minútach sa dostáva po rýchlej akcií k strele a skóruje. No ako jediný z domácich sa neteší. Lampard je [...]

11. september – pravda a klam

11.09.2012

Možno sa to bude zdať už otrepané, no téma pádu World Trade Center stále zaujíma ľudí. A taktiež ich rozdeľuje. Všetci vieme, aké pekné rozprávky nám tu už rok čo rok podsúvajú mainstreamové médiá hlávného prúdu. Ich hlavným cieľom je zastrieť skutočnú pravdu. Jednak naoko prijateľnou správou 9/11 Commision, ktorá na 567 stranách opisuje udalosti a [...]

Trnka, GP a nekonečný príbeh

24.08.2012

Konečne! Podanie Dobroslava Trnku Ústavný súd nakoniec (ne)vyriešil. Záver znie, že jeho žiadosť nie je opodstatnená a o víťazovi tajnej voľby nemôže byť pochýb. Opozícia sa už chystala otvárať šampanské, no ešte stále nevymenovanému GP Čentéšovi opäť zabrnkal na nervy pán prezident Gašparovič. A to poriadne. Ibaže kto chce psa biť, palicu si nájde. Tak [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 61466x
Priemerná čítanosť článkov: 2672x

Autor blogu

Kategórie