Založ si blog

Orbán sa stáva čiernou dierou Maďarska

Určite každý, kto sa aspoň okrajovo zaujíma a dianie vo svete, počul o maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi. V poslednom čase však jeho kroky obzvlášť tvrdo kritizuje najmä Európska únia, mimovládne organizácie a USA. Jeho ignorantské správanie podporuje fakt, že Strana Fidesz, získala ústavnú väčšinu, ktorú jej dali Maďari znechutení z vládnutia socialistov na čele s Gyurcsányom. Orbán sa chopil príležitosti a hneď od volieb naznačoval, že si nenechá diktovať od nikoho nič.

Snaha o získanie ďalšieho počtu voličských hlasov od Maďarom žijúcich v susedných štátoch sa stala dokonca jeho prioritou. Udelenie volebného práva všetkým občanom Maďarskej národnosti kdekoľvek na svete, ale predovšetkým v stredoeurópskom priestore nenechali chladnými najmä okolité štáty. Najmä Slovensko, Rumunsko a Srbsko sa proti zákonu rázne ohradili. Nečudo. Veď snaha Orbána spojiť národ, ako to on často hovorí, presahuje hranice jeho štátu. Je preto celkom normálne, že politici reagovali ostro. Slovensko sa ohradilo a odpovedalo zákonom o dvojitom občianstve, ktorý však priniesol problémy Slovákom žijúcim najmä v západných krajinách. Dobrá snaha a razantný protiúder sa cení, no dosiaľ sa nevie koľko ľudí má už občianstvo nášho južného suseda a je takmer nemozné zistiť to.

V súvislosti s Centrálnou bankou a jej zlúčením s úradom, ktorý má mať dozor nad finančnými trhmi sa otvára cesta k nebezpečnému ovládnutiu centrálnej banky. Orbán by v budúcnosti mohol vymeniť guvernéra a nahradiť ho viceguvernérom, ktorého nominoval.

Otázka menšín akoby u premiéra nestála ani za reč. Namiesto toho, aby vláda podporovala menšiny, ktoré Orbán tak obhajuje za hranicami, doma ich likviduje. Maďarská politika znižovania dotácii privedie skôr či neskôr menšiny k zániku. Počet Slovákov žijúcich v Maďarsku v dôsledku toho stále klesá.

Orbánovi zrejme neverí ani forint, ktorý sa stále oslabuje a núti obyvateľstvo meniť si menu. Tešiť to môže iba nakupujúcich Slovákov, ktorí tam často nakupujú.

Obmedzovanie tlače, štátnych rozhlasových či televíznych staníc môžu priviesť Maďarsko do izolácie, tak ako nás za Mečiara.Nie je normálne, aby boli ľudia za svoje názory vyhadzovaní z médií.

Orbán sa ženie plnou parou do pekla. Teraz síce zvyšuje spoločnostiam dane a vyháňa ich z krajiny, no o pár mesiacov bude Maďarsko na pokraji bankrotu a s tým jeho Fidesz nič nezmôže. Žiadny ústavný zákon mu nepomôže.

Jediná nezodpovedaná otázka zostáva ohľadom tejto strany a jej politickej izolácie. Bude EU schopná niečo dosiahnuť a privrieť Orbána do dverí? Ak sa to jej nepodarí, je veľká šanca, že Maďarsko potopí vlastná ekonomika a všemocný Orbán.

Frank ostane modrý

22.09.2014

Prebieha 85. minúta a Chelsea Londýn vyhráva nad rivalom z Manchestru 1:0. Tesný náskok si hostia držia a zdá sa, že londýnsky stroj sa nezastaví ani v piatom zápase. Na scénu ale prichádza Frank Lampard, dlhoročná opora klubu zo západného Londýna. Ani nie po 10. minútach sa dostáva po rýchlej akcií k strele a skóruje. No ako jediný z domácich sa neteší. Lampard je [...]

Artmedia Petržalka končí

16.10.2012

Nostalgia, zmiešané pocity či krivda. Takéto nálady mi vírili hlavou. Nie je tomu tak dávno, čo futbalový klub z pravého brehu Dunaja bojoval o popredné umiestnenia na celoštátnej i európskej scéne. V súčasnosti všetko, čo ešte má nejaký súvis s Artmediou, nemilosrdne ničia ťažké mechanizmy. Demolácia štadióna priniesla mestu viac škody ako úžitku. Zámer ničiť [...]

11. september – pravda a klam

11.09.2012

Možno sa to bude zdať už otrepané, no téma pádu World Trade Center stále zaujíma ľudí. A taktiež ich rozdeľuje. Všetci vieme, aké pekné rozprávky nám tu už rok čo rok podsúvajú mainstreamové médiá hlávného prúdu. Ich hlavným cieľom je zastrieť skutočnú pravdu. Jednak naoko prijateľnou správou 9/11 Commision, ktorá na 567 stranách opisuje udalosti a [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 61530x
Priemerná čítanosť článkov: 2675x

Autor blogu

Kategórie